Ogresbalss.lv | Arhīvs | augusts

Arhīvs | augusts 2012

Atzīme: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pošamies uz rudens “Restaurātoru tirgus Ikšķilē” 2012 gada 2 septembrī !

Publicēts: 31 augusts 2012. Autors: admin

Ikšķiles restauratoru tirgus skats


Šai wikendā plānoju apmeklēt regulāro vienu no interesantākajiem rudens notikumiem “Restaruratoru tirgus Ikšķilē” . Šoreiz ceru tikt pietiekami agri sameklēt tieši to ko vēlos. Pasākums kā katru gadu notiek septembra pirmajā Svētdienā 2012 gada 2. septembrī, Ikšķilē Peldu ielā 1. Restauratoru dienu Ikšķilē norises vieta tradicionālā , Ikšķilē pie Daugavas dambja Peldu iela 1 . Google karte reku bildīte no kartes reku Spiežiet linkus tur būs kartēm un plānie kā NOKĻUT pasākuma vietā ! Ieeja tirgū PAR MAKSU !! Ziedojums AAK biedrībai , par ko uzsit zīmogu ur rokas !! Tiekamies iekšķilē!

Atsauksmju (0)

Atzīme: , , , , , , , , , , , , ,

Viņi cīnijās par “Dzimtenīti” , Ogres veterānu salidojums 2012.

Publicēts: 28 augusts 2012. Autors: admin

Graudu dzimtenīte 60 grādi!”


Ogres svātku ietvaros novēroju dažādus mājamatniekus viņu atrakcija , taču viena man palika sevišķā atmiņā. Kāds kolorīts kungs uzstajās ar senāk katrā kārtīgā lauku sētā pieprastu amatu tas ir kandžas dzīšanu jeb “Dzimtenītes” tecināšanu. Senāk katrs kārtīgs lauku saimnieks varēj lepoties ar savu “Dzimtenītes” recepti no tā kas nu kuram piemājas laukos labāk padevies. Lielākie turīgākie saimnieki dzina MANTU no graudiem un kartupēliem , mazākie no bietēm āboliem visa ko nu kurš bij spējis pietiekamā daudzumā izaudzēt lai paliktu pāri visos laikos aktuālās “Valūtas” ražošanai. Nu šī tautas tradīcija bezmaz pilnībā izskausta indējot lauku publiku ar lētu surogāt spirtu no naftas un citiem ķimiskās ražošanas pārpalikumiem. Ne vairs smagi jāaudzē izejvielas Dzimtenītei , ne prāts rokas jāksutina tecināšanas procesa precīzai uzturēšanai. Piemēram skandināvijā Zviedrijā kur cilvēki kopj savas tradīcijas ciena ekaloģisku dzīvesveidu “Dzimtenīti” pilnīgi legāli kā tautas tradīciju piekopj bezmaz katrā lauku setā , katrai kārtīgai Zviedru saimniecei sava dzimtas tradicionālā “Kņdžas recepte”. Kā jau skandināvi viņi dara to nopietni ar rūpnieciski ražotiem jāsaka visai dārgiem aparātiem vai paaudžu pāaudzēs mantotiem antīkiem verķiem .Novietoti tie parasti virtuvē biezi stacionāri plītī un tiek darbināti uz seviški svarīgiem dzimtas notikumiem. Proces nav lētas , tāpēc biezi tas piekopts netiek uz kādiem Ziemsvētkiem vai lielām ģimenes jubilējām. Te nu Ogres svētkos satiktais kungs izrādās bijis šīs tautas tradīcijas legālizācijas viens no pionieriem , ilgi kārtoti papīri un atļaujas kamēr viss saņemts akcepts tāpat kā Zviedrijā ļauts dzīt “Dzimtenīti” pašpatēriņam. Šogad Ogres svātkos viņš ticis uzaicināts ar savas amatniecības tradīcijas paraugdemostrējumiem plašākai publikai. Jāsaka tas izrasīja ļoooti lielu interesi , seviķsi izcēlās “Jomas profesionāļi” brīžam ap paraugemostrējumu galdu sāka spietot “Kauju ar zaļo pūķi rūdīti veterāni”. Taču vairums bij tieši tehnisko sīkumu intresenti , meistaram bij jātbild ne uz vienu vien āķigu tehnisku jautājumu gan par procesa tehnaloģiju gan tehisko pusi. Kā tapa zināms “Manta” tiek ražota no tīriem graudiem un avota ūdens bez kādiem piejaukumiem tecināta vienkarša pārtvaicēšanas procesā. Kā parādīja mērījumi “Dzimtenīte” bija 57-58* grādu ar maigu maizes garšu un IZCILI mīksta pēc garšas. Balakus meistara kundze prezentēja mājās ceptu rupmaizi izcilu garšu, kura teicami gāja kā zacene pie “Mantas”. Baudot degustācijai atvēlētos 20g izjūtas bija kā dzerot maigu liķieri uz maz padsmit grādiem , pēc ~10min gan parādās PATIESO grādu efekts vaigi deg!! Bij jautri un interesanti , vismaz kāds gana eksotisks Lauku rūpals tiek kautkur saglabāts , vsmaz tautas tradiciju paraugdemosntrējumiem. BIJA LABAIS !! Jā , ja kāds saskumis pēc šitās mantas var mēģināt gūt zinības šeit , mūsdienu Hi-Tex šai jomā Made in Latvija !

Graudu dzimtenīte 60 grādi!”


Atsauksmju (0)

Advertise Here

Foto Lunis iekš Flickr

Visas bildes

Advertise Here